Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Van de zware industrie naar duurzame energie; de carrièreswitch van Niels Wage

De zware industrie en de verduurzamingsopgave lijken een onwaarschijnlijk stel. Maar het bedrijf Perpetual Next bewijst het tegendeel door hun slimme gebruik van reststromen om zowel hernieuwbare energie op te wekken als koolstof af te vangen als product voor de zware industrie. Ook de nieuwe CEO Niels Wage brengt kennis mee uit zijn eerdere loopbaan, onder andere uit de staal- en de chemische industrie. Wat leidde tot deze baanbrekende beslissing? En hoe zet hij zich nu in voor een duurzame toekomst?

20 april 2022

Ten eerste, hoe ben je vanuit de fossiele industrie bij een climate tech bedrijf terecht gekomen?   

Voor BHP, een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, heb ik ijzererts geleverd aan de staalindustrie . Eigenlijk is dat dezelfde klant die Perpetual Next nu heeft, aangezien de industrie wil vergroenen en nu vraagt om een vervangend product. In de staalindustrie was het altijd de vraag: hoe kan je optimaliseren? Nu is de vraag: hoe kan je optimaal vergroenen ?

In de zomer van 2021 raakte ik in gesprek met Martijn van Rheenen, de oprichter van Perpetual Next. Martijn had toen een goed team om zich heen verzameld en verschillende technologieën bij elkaar gebracht. Hij gaf aan te willen professionaliseren als organisatie, en toen ben ik aangesloten om bepaalde structuren op te gaan zetten. In november 2021 startte ik dus als CCO, en in december ben ik uitgenodigd om het stokje over te nemen van Martijn als CEO, die nog steeds erg betrokken blijft bij het bedrijf.

Door mijn achtergrond ken ik de supply chain en de bedrijfsprocessen heel goed in deze industrieën. Daardoor zit ik anders met bedrijven aan tafel. Wat vinden zij belangrijk voor het optimaliseren van hun bedrijfsvoering? Ik begrijp waar ze vandaan komen en wat ze zoeken op het vlak van de inkoop van grondstoffen, de supply chain organisatie en, nu ook, het vergroenen van hun productie.

Wat hoop je te bereiken binnen deze nieuwe functie?  

Ik hoop onze capaciteit zo snel mogelijk op te kunnen bouwen, zodat we echt een commodity kunnen leveren die overal geaccepteerd wordt als vergroener . Dat kunnen we doen met meerdere van onze technologieën, zoals onze Torrefactie-technologie en onze vergistingstechnologie. Het marktpotentieel is gigantisch en wij kunnen een goed alternatief bieden voor fossiele grondstoffen om CO2 uit de atmosfeer te reduceren en op te slaan.

Het is belangrijk dat mensen inzien dat dit een eenvoudige manier is om circulaire afvalstromen te hergebruiken. Als we de staal- en de chemische industrie aan boord kunnen krijgen als de grootste vervuilers en gebruikers van fossiele grondstoffen, dan denk ik dat we de wereld een klein beetje beter kunnen maken. Wij hoeven niet de hele wereldmarkt te veroveren. Als we één of een half procent van die hele grote wereldmarkt hebben we al significante impact gemaakt. Maar we streven natuurlijk naar meer.

Wat trok jou aan in de functie die je nu bekleedt?  

Heel simpel: de missie, de gedrevenheid van het team en het geloof in wat we doen. Inhoudelijk betekent dat het inrichten van de organisatie en het opschalen van onze capaciteit, maar ook het opbouwen van een sterk en gemotiveerd team. Ik merk dat we hele goede professionals warm kunnen krijgen voor onze missie. Zo kunnen we een team samenstellen met mensen met verschillende achtergronden.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid?  

Ten eerste, carbon removal. Daarna dat we de juiste ondersteuning kunnen krijgen van de overheid en de industrie. Wij hebben het geluk dat we een hele gedreven aandeelhouder hebben, zodat we zonder subsidie een fabriek met eigen technologie kunnen neerzetten in Estland. Maar je kan niet alles aan de markt overlaten. De hulp van de Nederlandse overheid en de EU is keihard nodig.

Een carbon tax systeem zou een goede drijfveer zijn om meer vervuilers te bewegen naar een schonere en klimaatvriendelijkere productie. We werken samen met meerdere belangrijke partijen, waarmee we als voorlopers in de industrie samen werken aan duurzame oplossingen, zoals torrefactie en biogas.

Hoe probeer je jouw eigen leven zo duurzaam mogelijk in te vullen?  

Ik rijd elektrisch, thuis ben ik zonnepanelen aan het plaatsen op het dak en het huis is geïsoleerd. Daarnaast ben ik bewust bezig met wat ik eet. Ik heb in het verleden veel gevlogen, maar ook daar heb ik stappen in gezet. Als ik niet hoef te vliegen, dan probeer ik dat niet te doen. Daarnaast trek ik mijn zoon geregeld onder de douche vandaan. Vijf minuten douchen is ruim voldoende.  

Welk boek raad je iedereen aan?   

Het boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van Bill Gates is een aanrader. Het boek onderstreept de urgentie van de energietransitie en beschrijft het probleem heel beeldend en kwantitatief. Bovendien geeft het boek weer hoe alle partijen (bedrijven, overheden, individuen, NGO’s , academici) volop moeten samenwerken om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Daar geloof ik in.

In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het klimaatdomein. Lijkt het u leuk om net als Niels Wage mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via  klimaatweb.nl  , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter